
Mersin Üniversitesi tarafından uydu ile gözetlenen ‘Kızkalesi’ adlı yeşil deniz kaplumbağası, Gazze’de kaybolduktan 7 ay sonra karadan sinyal göndermeye başladı. Cihazın karasal bölgede sürekli yer değiştirmesi, uzmanlarca kaplumbağanın çeşitli noktalara taşındığını gösteriyor.
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yürüttüğü ‘Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Uydu ile İzlenmesi’ projesi çerçevesinde, 6 yeşil deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı takıldı. Bu cihazlar, türün göç yolları, yaşam alanları ve beslenme bölgeleri üzerine araştırmalar yapmak amacıyla Akdeniz’e bırakıldı. Projenin ana hedefi, bu türün Akdeniz’deki hareketlerini detaylı bir şekilde izleyerek korunmalarına katkıda bulunmak olarak belirlendi.
Proje kapsamında izlenen kaplumbağalardan biri olan ‘Kızkalesi’, 13 Haziran 2024’te Akdeniz’e salındıktan sonra hızla Gazze kıyılarına ulaştı. Ancak 31 Temmuz 2024’te Gazze bölgesinde sinyal kesildi. Yaklaşık 6-7 ay süresince kaybolan sinyallerin ardından, Nisan 2025’te ‘Kızkalesi’ kaplumbağasından yeniden sinyal alınmaya başlandı. Bu sinyaller, Gazze’nin karasal bölgesinden geliyordu ve zaman zaman yer değiştirdiği tespit edildi. Uzmanlar, kaplumbağanın bu süre zarfında Gazze’de çeşitli olumsuz koşullarla karşılaşmış olabileceğini değerlendiriyor. Kaplumbağanın vurulmuş, karaya sürüklenmiş veya avlanmış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Üzerindeki uydu takip cihazının dikkat çekici bir unsur olabileceği ve bunun potansiyel bir tehlike oluşturabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, sinyallerin Gazze’nin farklı noktalarından gelmesi, kaplumbağanın taşındığını ve sinyalin karada sürekli yer değiştirdiğini gösteriyor.
Gazze sınırında sinyalin kesilmesi, Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene tarafından değerlendirildi. Ergene, yeşil deniz kaplumbağalarının rotalarını tanımlamak, bulundukları alanları ve beslenme merkezlerini belirlemek amacıyla bir proje yürüttüklerini açıkladı. Proje kapsamında 6 deniz kaplumbağasına uydu cihazı takıldığını belirten Ergene, ‘Kızkalesi’ isimli kaplumbağanın Gazze’ye yöneldiğini ve burada sinyalin kesildiğini ifade etti. Diğer 5 kaplumbağadan ise sinyallerin alınmaya devam ettiğini açıkladı.
Ergene, “13 Haziran 2024 tarihinde uydu cihazı takılan ‘Kızkalesi’ hızlı bir şekilde Gazze bölgesine ulaştı ve oraya geldikten kısa bir süre sonra 31 Temmuz 2024 tarihinde sinyal kesildi” diye konuştu.
Nisan ayında tekrar Gazze’nin karasal bölgesinde sinyal almaya başladıklarını aktaran Ergene, sinyallerin geldiği yerin Gazze’nin karasal bölgesi olduğunu kaydetti. Bu durum, uydunun ve kaplumbağanın başına farklı şeyler geldiğini düşündürmektedir.
Sinyalin karasal bölgeden gelmesinin birkaç olasılığı olduğunu belirten Ergene, Gazze’de bir insani dramın yaşandığını ve açlık sorunuyla karşı karşıya kalındığını söyledi. Bu durum göz önüne alındığında, kaplumbağanın vurulmuş ya da karaya sürüklenmiş olabileceği, hatta Gazzeliler tarafından avlanmış olabileceği düşünülmekte.
Ergene, “Kaplumbağanın üzerindeki takip cihazı, Gazze halkı tarafından tehdit veya ilginç bir unsur olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle, cihaz belli bir süre bir yerde tutulmuş olabilir, ardından birkaç yer gezdirilmiştir. Sinyallerin çoğu belli bir noktadan gelirken, bazen farklı yönlerden gelmesi dikkat çekmektedir” şeklinde görüş bildirdi.

DOLAR
EURO
İNG. STERLİNİ
İSV. FRANGI
KAN. DOLARI
ÇEYREK ALTIN
BITCOIN