
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin-Filyos Koridoru Projesi kapsamında bir araya geldi. Bu proje, Türkiye’nin kuzey-güney lojistik ağını güçlendirmek amacıyla hayata geçiriliyor. Görüşmede, Akdeniz ile Karadeniz arasında kurulacak hattın karbon ayak izini azaltmasının, ulaşım sürelerini kısaltmasının ve maliyetleri düşürmesinin stratejik önemi vurgulandı.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ı ziyaret etti. Toplantıya MTSO başkan yardımcıları Cem Bucuge ve Mustafa Özdamar da katıldı. Görüşmede, Başkan Çakır’ın uzun bir süredir gündemde tuttuğu Mersin-Filyos Koridoru ve bu çerçevede geliştirilebilecek iş birlikleri detaylı bir şekilde ele alındı.
MTSO Başkanı Çakır, lojistiğin Türkiye için hayati bir öneme sahip olduğunu belirterek, Mersin’in “lojistiğin başkenti” konumunda olduğunu ifade etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan sanayi koridorlarının ardından, Mersin-Filyos hattının öneminin arttığını belirten Çakır, Irak Kalkınma Yolu Projesi çerçevesinde Şırnak’tan Mersin’e gelecek yüklerin Filyos bağlantısıyla Karadeniz’e aktarılmasının, Türkiye’ye güçlü bir kuzey-güney lojistik omurgası kazandıracağını dile getirdi.
Projenin, Türk boğazları üzerindeki yükü hafifleteceğini belirten Çakır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın projeye ilgi gösterdiğini vurguladı. Mevcut Samsun-Şırnak-Mersin hattına ek olarak Filyos bağlantısının Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliği ile resmi planlamalara dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca hattın “yeşil lojistik” konsepti ile planlanmasının, karbon vergisi uygulamaları sonrasında önemli bir rekabet avantajı sağlayacağına da işaret etti.
Zonguldak TSO Başkanı Demir, Zonguldak’ın kömürle kurulan ve Türkiye’nin ilk demir-çelik üretimini gerçekleştiren bir şehir olduğuna dikkat çekerek, ağır sanayi geçmişine rağmen yeni bir dönüşüm sürecine girdiklerini ifade etti. Filyos Limanı’nın 25 milyon ton kapasiteli olduğunu ve 2027 yılında sivil ve ticari seferlere açılmasının hedeflendiğini belirten Demir, ihracatlarının yüzde 60’ını özellikle Almanya ve Romanya’ya gerçekleştirdiklerini aktardı.
<p"Bunların yanı sıra, üzerinde çalıştıkları "Yeşil Konteyner Hattı" olarak tanımladıkları ulaşım ağını Zonguldak’tan Mersin’e kadar uzatarak Türkiye’nin kuzey-güney aksını güçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Demir, hattın ilerleyen dönemlerde Mersin üzerinden İskenderiye bağlantısının da gündeme gelebileceğini belirtti. "Yeşil konteyner hattı ile Afrika, Asya ve Avrupa’nın merkezine güçlü bir bağlantı kurulabilir. Bu projede birlikte mesafe almayı umut ediyoruz" dedi.
MTSO’nun İskenderiye Ticaret ve Sanayi Odası ile ASCAME çatısı altında geliştirdiği kurumsal ilişkilerin, sürece stratejik katkı sağlayabileceği belirtilerek, iki oda arasında mevcut iletişim ağlarının güçlü olduğu İskenderiye hattında gerekli temas ve koordinasyon desteğinin verilebileceği ifade edildi.
Görüşmede, iki oda arasında teknik çalışmaların devam ettirilmesi ve ilgili kurumlar nezdinde ortak girişimlerde bulunulması konusunda fikir birliğine varıldı.

DOLAR
EURO
İNG. STERLİNİ
İSV. FRANGI
KAN. DOLARI
ÇEYREK ALTIN
BITCOIN