
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2026 yılı 1. Olağanüstü Toplantısı’nda, 13 ilçedeki 441 mahallenin yeniden kırsal mahalle statüsüne alınması hususu oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Vahap Seçer, alınan kararın vatandaşların menfaatleri doğrultusunda zorunlu olduğunu belirtti.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, 2026 Yılı 1. Olağanüstü Meclis Toplantısı’nı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkan Vekili ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında gerçekleştirdi. Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapılan toplantıda toplam 14 madde görüşüldü. Özellikle Silifke, Aydıncık, Mut, Akdeniz, Tarsus, Anamur, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Gülnar, Erdemli, Çamlıyayla ve Bozyazı ilçelerine ait mahallelerin kırsal mahalle statülerinin belirlenmesi ile ilgili maddeler, oy çokluğuyla kabul edildi. Bu maddeler toplamda 441 kırsal mahalleyi ve kırsal yerleşik alanı kapsıyor.
Meclis’te kırsal mahallelerin belirlenmesi konusunu ele alan üyeler, sırasıyla söz alarak görüşlerini açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu, Cumhur İttifakı’nın konuya dair iddialarını da gündeme getirerek, vatandaşlara enerji ve vergi konularında merkezi hükümetin daha fazla kolaylık sağlaması gerektiğini vurguladılar. Başkan Seçer, tüm gruplarla birlikte bu mesele üzerinde işbirliği yapmaları gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Seçer, ilçe belediye meclis toplantılarında kırsal mahalle statüsüyle ilgili kararların alınmadığına da değinerek, vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini ifade etti. Seçer, “Tam tersi; 6360 sayılı yasa 2014 yılında yürürlüğe girdi. Daha sonrasında ertelendi ve 2021’de bir ek madde ile belediyelere yetki verildi. Eğer bu olağanüstü toplantıyı yapmasaydık, 441 kırsal mahalle tam tarife ödemek durumunda kalacaktı. Biz bunu yapmak zorundayız” dedi.
Meclis Olağanüstü Toplantısı’nın yapılmaması halinde, Mersin genelindeki 806 mahallenin, 2014 yılında alınan kararla tam tarifeye geçmek zorunda kalacağına dikkat çeken Seçer, kırsal mahallelerin belirlenmesiyle, bu statüye geçtikten sonra indirimli tarifeden faydalanacak birçok mahalle olduğuna işaret etti. Böylece burada adil bir yönetim sergilemeye çalıştıklarını vurguladı.
Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin kaynak sağlama konusunda bir tehdit yaşamadığını ancak ilgili yasaların adil olmadığını belirtirken, “Biz seçilmiş kamu yöneticileriyiz, tüccar değiliz. Yasalarla ve vicdanımızla karar veriyoruz. Bu yönetmelik çok belirsiz. Birileri için kırsal, diğerleri için değil; bazıları için sosyo-ekonomik olarak düşük, bazıları için yüksek. Karun gibi geliri olan insanların gidip yazlık ev yaptıkları yerler varken, bunu göz ardı edemeyiz” dedi.
Mersin’in 13 ilçesindeki toplam 441 mahalle, yeniden kırsal mahalle statüsü almakta. Seçer, “1 Ocak itibarıyla normal mahalle statüsüne giren bu 441 mahalleyi tekrar kırsal hale getiriyoruz. Bu kararlarımıza da sahip çıkmalıyız” ifadesini kullandı. Alınan kararların mantıklı çerçevede olması gerektiğini ve bu kararların arkasında durulması gerektiğini aktaran Seçer, “Devletler popülizmle yönetilirse, sonunda çöküş yaşanır” şeklinde konuştu.
Olağanüstü toplantıda gerekli kararlar alınmadığı takdirde 806 mahallenin tam tarifeye geçeceğini belirten Seçer, “Her durumda bu kararı alacağız. Daha birçok yerde sayaç okumalarına başlayamadık, ama bunu en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Burada en önemli olan, vatandaşların menfaatleridir. Biz bu kararı almadığımız takdirde, 806 mahalle aynı sıkıntılardan geçecek” dedi. Meclis üyelerinin oylarının önemine değinen Seçer, “Her hayır oyu, 441 mahalleyi kırsal mahalle olarak tanımlamayı reddetme anlamına gelir” diye ekledi.
Seçer, 1 Ocak 2026 itibariyle kırsal mahalle statüsü verilen mahallelerin hayırlı olmasını dileyerek, “441 mahallemizi kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan ilan ettik. Bu mahallelerimiz indirimli tarifelerden yararlanacaklar. Bu oran, toplam mahalle sayımızın yüzde 55’ine denk geliyor; geriye kalan 365 mahalle ise merkez mahalle statüsünü sürdürecek” şeklinde konuştu.
Meclis Toplantısı, maddelerin oylanmasının ardından sona erdi.

DOLAR
EURO
İNG. STERLİNİ
İSV. FRANGI
KAN. DOLARI
ÇEYREK ALTIN
BITCOIN