
Mersin Valisi Atilla Toros, trafikte herkesin sorumluluk taşıdığını vurgulayarak, “Trafik, yalnızca devletin değil, hepimizin ortak sorumluluğudur” şeklinde konuştu.
Mersin’de gerçekleştirilen ‘Trafik Haftası’ etkinliği, ‘Bir Kural Bir Ömür’ temasıyla Adnan Menderes Bulvarı Beşiktaş Meydanı’nda düzenlendi. Etkinliğe katılan Vali Toros, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek ve il protokolü, emniyet ve jandarma tarafından açılan stantları inceledi. Etkinlik sahasında polisler denetim gerçekleştirirken, Vali Toros da sürücüleri trafik güvenliği hakkında bilgilendirdi. Çocuklarla sohbet eden Toros, öğrencilere kırmızı düdük ve tişört hediye ederken, başarılı jandarma ve polislere belgelerini verdi.
Vali Toros, trafikteki araç sayısının sürekli arttığını belirterek, “Bu gelişim, hayatımızı kolaylaştırmakla beraber, trafiğin etkisini daha da belirgin hale getirmektedir. Ulaşım araçlarının can ve mal güvenliğine zarar vermeden yönetimini sağlayan trafik, insan yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Trafik, yalnızca bir ulaşım meselesi değil, aynı zamanda hayat meselesidir. Bu yılın teması olan ‘Bir Kural Bir Ömür’, bu gerçeği bizlere hatırlatıyor” ifadelerini kullandı.
“Bir saniye her şeyi değiştirebilir” uyarısında bulunan Vali Toros, sözlerine şöyle devam etti:
“Küçük bir hata, geri dönüşü mümkün olmayan felaketlere yol açabilir. Her dikkatsizlik, bir çocuğu annesiz ve babasız bırakabilir; bir aileyi evlatsız kılabilir. Trafik kazalarında yitirdiğimiz her hayat, istatistikten ibaret değildir. Kaybettiğimiz her can, bir annenin gözyaşı, bir çocuğun yetimi ve yaşamdan zamansız bir ayrılıktır. Hayattan kopan sadece insanlar değil, aynı zamanda umutlar, hayaller ve geleceklerdir. Devletimizin ‘trafikte bir can kaybı bile fazladır’ ilkesi doğrultusunda geliştirdiği stratejiler, bizlere önemli hedefler sunuyor. Devletimizin 2030 yılı için belirlediği hedef, can kayıplarını yüzde 50 oranında azaltmaktır. 2050 yılı ise trafik kazalarında 0 can kaybı hedefiyle belirlenmiştir. Bir insanımızın dahi trafik kazalarında yaşamını yitirmesine razı değiliz. Tek bir canın birkaç saniyelik dikkatsizlikle hayattan kopmasına tahammül edemeyiz. Bu anlayışla, güvenlik güçlerimizle birlikte sahadayız ve denetimlerimizi artırıyoruz. Ancak en etkili denetim, bireyin kendi vicdanıdır. Trafik, yalnızca devletin değil, hepimizin ortak sorumluluğudur. Her birimize düşen görev var. Daha bilinçli, daha saygılı ve daha güvenli bir trafik için hep birlikte harekete geçmeliyiz. Sadece kurallara değil, hayata sahip çıkmalıyız. Çünkü bir kural gerçekten bir ömre bedeldir.”